Lasses minneslappar och tankenotiser från Susnet:

Totalt: Månad: Vecka: Dag: Instagram

2009-06-09

Tankar om EU.

Det finns i Linköping en ljugarbänk som jag tror nämnts förut på dessa sidor.

EU och omgivningen
Igår sade en person något som gjorde mig fundersam över EU och hur det fungerar. Diskussionen började med att han konstaterade att EU inte alls godkänner att prata avtal med regeringar i Afrika där andelen som röstade var runt 40%. Och...just det...hur många röstar i EU-valet.

Det är något som haltar här alltså, och det rejält.

Agendaförsjutning
De etablerade partiernas agendor har fått sig en törn, igen, nu med Piratpartiets inträde i EU. Det har hänt förr, ser mig skönja en tendens.

För ett antal år sedan tog Gudrun Schyman - på den tid hon var vänsterpartiets ledare - in jämställdheten på agendan, för i stort sett alla etablerade partier.

Sedan kom miljön in på agendan långt före klimathoten genom att miljöpartiet bildades och fick ett fäste. De har utvecklats till ett etablerat parti, och är inte lika enkelriktade som förr mot miljön. De har den som bas för sin grund så att säga...

Så jämstalldhet mellan kön och miljö kom från sidan och alldeles plötsligt, som överraskning för de etablerade partierna.

Vad Ny Demokrati förde in på agendorna vete tusan, men något skakade de väl om också. Har inte kommit på det. Det tål att tänkas på, för från sidan kom de garanterat.

Nu, i detta EU-val, satte Piratpartiet integritetsfrågorna på de andra etablerade partiernas agendor. Det är lika välgörande som vid de tidigare agendapåverkningarna. Piratpartiet förstod också vad ungdomarnas hjärtefrågor handlar om, det har inte de etablerade partierna lyckats med. Snarare endast reta upp de ungdomar som är marginellt intresserade av politik.

SD kommer troligen att åstadkomma samma sak när de förmodligen kommer in i Riksdagen om drygt ett år. Då är ämnet givetvis invandrarfrågor.

Inga kommentarer: