2011-12-11

En god vän sjunger

och har en bra plats för synas i TV. Dessutom låter det bra, givetvis, om kören.

2011-10-23

Titta, se, lyssna och höra

Jag fick den bara berättad. Dagens predikan av en av mina favoriter. Jag skulle masat mig dit som jag tänkte.
Skillnaderna är lite aktuella just nu i mitt liv.

Se och titta. Det är inte samma sak. "Titta en hund!" och "se själen i din medmänniskas ögon". Olika det där.

Man kan titta på struntprogram på tv och höra skitprat vid fikabord, på radion och på fiken. Men att verkligen se, att verkligen lyssna. Det är en konst.

Jag brukar säga att jag lyssnar mest på det som inte sägs. Ska börja se och betrakta (se där!) på det som inte syns.

2011-08-04

En tågresa förra veckan

Åker tåg mellan Linköping och Västervik. Förstår inte varför det hela tiden ska pratas om man är ett sällskap. Kan det liksom inte bara vara lite tyst emallanåt. Så man kan tänka på det som sagts. Sällskapet emellan. 

Det måste ju vara så att reflektion i samtal mellan människor också är viktig. Eller är det månne så att inre reflektion inte längre är på modet. Utan det ska pladdras och pladdras om vad tusan som helst. Bara det pratas. En slags skvallerradio med prat. Som mal och mal. Såvitt jag kan bedöma mest svammel. Lite intressant smyger sig in. Men inte  mycket alls.

Kräsen kanske jag är då kan man tycka. När det gäller mellanmänskliga möten är jag det. Träffade en person idag med Walters syndrom. Vi sa inte mycket. Det mötet gav mig ändå mer än detta lyssnande på var barnbarnen ska bo. Om det kostar annorlunda i olika vagnar på tåget. Eller om ja, tusan vet.döljer snacket i lurarna. Det som är lite glädjande kom jag på är att de inte talar i mobil med någon , för mig, icke närvarande, så jag hör ju dialogen. Eller dialogerna. Mannen i sällskapet verkar lika trött som jag på "tugget".


Roligast är åttioåringen bakom mig, som dricksade tågvärdinnan! Hon lever på det än. Tro mig. Hon vandrar omkring i vagnen med ett bredare och varmare leende,
Så det så. För det vet man.
Nu ringde han till en bekant, och ropade ut över kupén att soppåsen som Gun skulle slänga ska inte slängas. Det låg en viktig skrivelse i påsen, den hamnade där av misstag. Jag brinner av nyfikenhet vad det är för skrivelse. Men man kan ju inte fråga främmande åttioåringar om sådnt... Det går bara inte för sig.

Det jag djupt ångrar är att jag inte frågade henne mer, ni minns,som varit på begravning. Och jag frågade hur gammal hennes gammelmorfar var som dog. Ett Hundra år sa tjejen med den lilla svarta. Och glittrande ögon. På min undran hur många som var med på begravningen sa hon ännu mer glittrande och med ett varmare leende: hans nya flickvän...

Hur gammal var hon undrar man. Hur länge var de ihop? Jag hann inte fråga, hon gick åt taxihållet på Linköpings central, jag gick uppför trappan högt skrattande mot stan. Ibland ska man inleda samtal fast man inte tror det passar sig.det hade passat sig i detta fall. Vi hade haft ett mellanmänskligt möte att minnas

2011-07-26

Pappa! Pappa! Vänd pannkakan i luften

Gör det!

Ropen klingade på Rättviksbaren någon gång från min 10-åriga strupe. Jag hade säkerligen ätit bräckt skinka med ägg. Det gjorde alltid mamma åt mig om det inte
fanns något i alla grytor som jag ville ha. Som jag ville ha, skäms vid tanken. Men
bär ingen skuld för den.

Vänd den i luften! Pappa!
Han log.

Jag tittade, jag minns inte om han lyckades, det är inte viktigt. Minns att han provade flera gånger, och häri ligger väl en fingervisning om att han inte lyckades första gången.

Men jag minns, som igår, hur vi skrattade.

2011-07-22

En alldeles underbar bok om Wittgenstein

Ni vet han, som hade sådan stringens att han kritiserade sig själv. Och förkastade - väl i princip om jag inte minns fel - sitt första verk Tractatus. Men Bo Andersson gräver i gruset efter mer om LW. http://www.blogger.com/img/blank.gif
Han gör det med den äran. Jag har alltid pennan i handen när jag läser böcker av det här slaget. Den kom till användning tidigt. Och sedan lär man sig nya ord. Som replipunkt. Och egid. Tror jag det var.

Den är annorlunda boken för den belyser fler delar av hans liv, och sätter lite mer färger på plats på paletten Wittgenstein.

Ska läsa vidare i den idag igen.
Tack för att det regnar lite.
Sätter mig på favvofiket och läser.

2011-07-17

Eftersom jag har en lapp om det...vaffönte.

Den finns säkert på begravningsbyråerna när det är dags. För mig. Det finns många rubriker, bara det är nedslående. Faktiskt. Men nödvändigt antar jag.
Den dödes önskemål
Begravning gärna i kyrkan. Tror på kärleken mellan människor, låt oss kalla det - i den här delen av världen - Gud.
De efterlevande'
Inte begravning i enskildhet. De som vill ta avsked ska få ta avsked. Så fungerar det ju. Tycker jag.
Barn är så klart välkomna.
Bisättningar och att se den döde
Det gör ni som ni vill med.
Val av kista och urna
Tja. Svårt att veta. Välj någon ni trivs med. Samma sak med urna. För brännas ska jag. Har inget emot det.
Klädsel i kistan
En gant-skjorta, gärna färgglad, jeans. Blir bra. Helt ok för min del. Lägg med något ni tycker blir bra. Inte trumpeten dock. Den kan ni sälja.
Dödsannons och tillkännagivanden
Corren - om vi bor i Linköping. Given. Dalarnas tidningar kanske. Falu-kuriren kanske räcker. Om någon skriver en nekrolog vore det roligt att läsa den innan jag är död.

Det får räcka, det är tre sidor till...tar dem pö om pö.

2011-07-15

I mitt Sverige räcker det med en enda

Som inte ser tavlan. 23 000, sjutton eller 12 354 spelar ingen som helst roll. Det som historien med pojken som kastar musslor ut i havet för att rädda dem från en säker död på strandens sand och pappan säger:

Men du, det spelar ju ingen roll...det ligger så många musslor här på stranden.

Pojken svarar medan han slänger ut en mussla till det räddande vattnet:
För den här spelar det roll.


Nu finns det fler det spelar roll för, om man säger så.

2011-07-12

Det är lite märkligt.

Första meningen stämmer. Så väl. Går ut i naturen.
"You'll probably be sad, disenchanted, without daring to show it, and inclined to give up everything. You must absolutely find ways to relax; the most simple and certainly one of the most efficient ones is contact with nature. You'll above all try to consolidate what you've got or still to improve your material and professional situation by only taking carefully calculated risks. Beware of tough sentimental storms, of risks of frustration, disputes, rupture, of turmoils of all kinds; to avoid all this, only one solution: try to be as tolerant and understanding as possible."

2011-06-30

Sänkt stöd för humaniora och konst

Ibland blir man stum, och det är sällan jag blir det. Ibland förvånas man över folks oförmåga att inse att livet inte är en segling på räkmacka med en dillkvist bakom örat. Utan livet är så mycket mer.
Det är sorg, glädje, skönhet, ilska, upprördhet, frid, stillhet, ro och i vissa fall avund och hat.
Känslor.
Som vi människor hyser och såvitt vi vet så gör inte några andra varelser det. Men därom tvista de lärde. De olärde drar ner på stöd till ämnen som befrämjar och bejakar människan i oss.

Vad månde bliva? Svenskt näringsliv får ta och skärpa sig, eller döpa om sig till Svenskt täringsliv, de hör numera till de tärande. Och inte de närande. Människan klarar sig visserligen inte på kärlek allena. Men man kommer mycket mycket lång.

De baserar sina förslag på rapporten "Konsten att strula till sitt liv". Den rapporten torde vara ett hastverk utan eftertanke, utan känslor men med Mammon som rättesnöre. Några andra musor finns inte. Inte närvarande.

Vilket fattigt liv. Struligt kanske men ett levande liv. Förslaget är så illa genomtänkt att man undrar över andra förslag från SN, de måste ju vara lika illa förberedda, dåligt preparerade och vedervärdigt anskrämliga. Man bör noga, efter detta så kallade utspel, granska SN. I fogar och sömmar.

2011-06-20

Vi åkte i etthundrafyrtio


minns jag. För jag kikade på hastighetsmätaren från baksätet. Pappa skrattade och jag triggade säkerligen honom så att vi kom upp i etthundrafyrtio.

Det var på rakan mot Gulleråsen från Rättvik, på lagom avstånd från Rättvik och sommarstugan. Vi var givetvis på väg till landet, eller sommarstugan som vi sa på den tiden. Jag var säkert 12, eller 10. Eller yngre. Minns heller inte om det var vänster eller högertrafik. Kanske jag inte hade en aning om vänster eller höger. Jo, det hade jag nog, men det var så klart inte viktigt.

Inte då i alla fall, och inte nu heller i viss mån. Ingenting är viktigt mer än att man är med bara pappa, på vägen, trygg, i hundrafyrtio i en Taunus. På väg mot sommarstugan och en storskrattande pappa och en samvaro.

Häromhelgen var jag och sonen på landet. Vi körde inte i etthundrafyrtio - det är många fartkameror på vägen till landet - men vi såg fram emot en samvaro på landet, och havet lockade. "Jag vill lära mig navigera dit" sa sonen, "till havet". Så gjordes.

Han hittade, och kommer att hitta. I alla fall till havet. Det vet jag.

2011-06-14

Vernativ moral

Dessa ord skulle jag skriva in för att få kommentera nyss. Man undrar vad vernativ är och vilken ordstam det har. Och vilket språk det kommer från, ursprungligen.

Vernativ. Verité, sanningen. En sanningens moral?
På katalanska betyder vern regeringen. Se där. Regeringens sanning.

Något att fundera på. Vernativ moral, regeringens moral.

2011-06-09

För snart nitton år sedan föddes hon

och på dagis några år senare skulle man teckna en bild, 4 cm i diameter. Den skulle användas som prick att sitta på.
I ringen. I gemenskapen på dagis.

De andra ritade blommor, prinsessor och annat figurativt. Stilleben kanske det heter, jaaaag vet inte.

Dottern ritade först och främst full hela bilden, hela ringen hennes, alla fyra centimeter i diameter var täckt.
Med färg.
Mest blått, som fond.

Sedan en slags regnbåge med diverse färger i strimlor liksom, i formen av en fisk. Men det var ingen fisk.

Frågade man dottern vad det var så sa hon svävande "sommar". Eller inte svävande, snarare drömmande.

På den vägen är det. Imorgon tar hon studenten.
Kram.

2011-06-05

Centerpartist ute och är vilsen. Inte så lite heller.

"Fördelarna med ett jämlikt samhälle är många." drar vi till med i debatten om jämlikhet. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Nähä?!? Är det fördelar med ett jämlikt samhälle?

Stoppa pressarna!!!


Vilken del av debatten som Pär Ström och Gudrun Schyman missade skribenten? Vilken del av andra debatter har skribenten missat. Det kan man undra. Pengajämlikheten är där, för att stanna. Cirka 400 personer äger lika mycket pengar som 2,7 miljarder av världens folk. (Källa: Myten om Maskinen av Alf Hornborg)

Så nog är det snett alltid.

Och det parti som skriver om skillnaderna förstår inte - som jag ser det - att se till att täppa till dem. Elpriset...någon som reflekterat över priset och om det ökat eller minskat sedan marknads"anpassningen" skedde? Apoteksavregleringen...någon som gillar't?

"Idag är det naturligt att ta ett SMS-lån" - känner ingen som tar SMS-lån, och jag är inte bekant eller vän med endast femtio-plussare. Så, som en god vän säger, "det är olika det där".

"Kapital utgör grunden för vårt välstånd". Skulle inte tro det. Vill ha fritt tänkande, religionsfrihet, åsiktsfrihet, mat på bordet - även om det är ur hand i mun och jag tror inte för ett ögonblick att ett futtigt avdrag på 5 000 skulle minska klyftorna ett dugg.

Det utrymme som skapas kommer att gå till förhöjda priser på livsmedel, höjda elpriser och annat som höjs när den marknaden får bestämma. Så direktörerna på Vattenfall och e-on är de som går vinnande ur detta förslag. Tror jag.

2011-05-27

God Morgon

utropade idag en främmande man som jag mötte vid åttatiden i morse. Skulle handla mjölk. Jag blev så paff och glatt överraskad, är jag månne inte i Sverige tänkte jag. Utan förflyttats magiskt till Frankrike eller medelhavsländerna, eller USA.

Vände mig om och ropade "Har du bott i Frankrike?". Nej, blev svaret.

"Nähä, för där saluterar de varandra på morgonen".
Jag gick glatt vidare lättare till sinnet, tillfreds med livet, och nej förresten... jag sa inte saluterar...men visst borde jag sagt så...

Att bekräfta att vi finns, att bli sedd är en av våra vanligaste törstar tror jag. Att människor säger "God morgon" till varandra är ett bevis på att vi lever här och nu. På den här jorden. Tillsammans.

Och tänk, jag tror det blir bättre då. Att leva här.
Just här. Just nu.

Goooooooooooood moooooooooooooooorinng Linköööööööööping

2011-05-23

Tröstpriser och sidovinster hette den första.

Men nu är det dags för den andra i raden. Om brev mellan två konstnärer. Lars Lerin och Kerstin Högstrand. Mitt i recensionen signerad Katarina Sandström Blyme utropar hon "Åh, vad jag tycker om boken!". Jag beställer den idag från det här stället.

Den förra är en välsignelse att läsa. Korrespondens mellan två vänner är intressant, och i dagarna personligen aktuellt,

2011-05-15

Oftast fredagar

men ibland även lördagar. Ringdes vi.

Under den sista tiden min vän vandrade på jorden skedde det mest på hans initiativ; misstänker att det var då orken var som bäst.

Samtalets struktur var given, i alla fall starten och slutet. Starten avhandlade var vi befann oss, på landet eller i stan. Slutet innefattade funderingar kring vad som skulle ätas och ibland även vad som skulle drickas, och förstås en liten utvikning hur långt man hunnit i matförberedelserna.

Emellan dessa givna men outtalade ramar samtalade vi om allt, och då menar jag allt. Fick då och då glirningar att jag för sällan var på landet då han ringde. "Jag provade så klart där först".

Att skriva att jag kommer sakna samtalen är en underdrift.
I fredags blev det inget samtal, inte igår heller.
Inte via telefon i alla fall.

2011-05-11

Det är skillnad på skit och skit

Snus är snus om än i gyllene dosor heter det ju. Men skit är inte alltid samma skit.

Tycker inte resonemanget i DN-krönikan håller riktigt, jag vet inte, vissa delar kanske men inte alla. Personligen har jag inget emot att hålla en missbrukar, trafikoffer eller rökare under armarna så att säga. Det tillhör min humanistiska livshållning att värna om inte bara sig själv utan andra. I stort sett oavsett deras personliga situation eller vägval. Men det är kanske bara jag som tänker så?

Däremot...aktiviteter - som visserligen lockar andra personer än rent fotbollsintresserade - som samlar massor med människor runt en speciell sak leder inte alltid till kravaller, sönderslagna fönster eller annan åverkan på vårt gemensamma offentliga rum. Det finns faktiskt aktiviteter som inte resulterar i ökade polisinsatser, förebyggande eller andra.

Så jag vill inte betala - via skattsedeln - organisationers oförmåga att hantera sina egna fans eller de som lockas till - i detta fall - fotbollsarenan. Det ska betalas av de som anordnar arrangemanget. Utlägg vid vissa musikevenemang, säkerhetsvakter etc bekostas av arrangörerna såvitt jag vet. Hultsfred exempelvis. Frivilliga får biljetter och ser till att städa efter folk som skräpar ner. Som folk gör, vilket är underligt och ett allvarliga bekymmer.

2011-05-10

Karlsbron, Charlie's Bridge


Karlsbron, Charlie's Bridge
Originally uploaded by linlasj
Starten på bron som är fantastisk. Man undrar lite över denna murarglädje som finns i Prag.
Varifrån kommer den?

Bild2472


Bild2472
Originally uploaded by linlasj
Charlies bridge. Nice bridge. Nice statues.

2011-05-08

Prag en dag

Och man är såld. På Prag och på husen och på frånvaron av asfalt på trottoarerna och på leenden och på stan. Den andas något som inte många städer andas.
Hopp, liv och murarglädje. Eller vad man ska kalla det, alla hus - nästan - är rikt utsmyckade med statyer, små ansikten eller reliefer på väggarna.

Prag ser jag fram emot i morgon.

Och det kostar inte skjortan heller. Att äta och ta en öl. Det finns - märkte jag - turistfällor även här, men de ska jag undvika i morgon.

2011-04-18

En passion för passioner

Så var det - som det heter - klart. Men det är inte klart. Det första jag gjorde i morse var att sätta på en CD. Med Matteuspassionen. För att få vara "där" igen. Den blir ett strålande gift, som inte kommer att gå ur. Man undrar varpå det kan bero, visst, Conny Thimander så klart. Men hela verket växer varje gång jag sjunger det. Och lyssnar på det, innifrån, sittandes i kören.

Gårdagens konsert var enastående. En ny bekantskap dök upp, en riktig speleman, barockspeleman, som infogade inte bara orkestern i sin strålande musikalitet, utan kören. Det var en fröjd i hjärtat att bara se på honom när man tänkte "guuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud så långt".

Artikeln om Mattuespassionen är alldeles för kort på wikipedia. Detta ska åtgärdas, men bland annat en text som Lennart Ekholm skrev i början av åttiotalet vid instuderingen av verket.

2011-04-05

Jämlikhet är svårt det

Gymnasieleven fick påhopp idag, ett i "lilla gubben"-anda. Det får inte stå oemotsagt. Men det är en grannlaga uppgift att replikera. Väntar lite fler svar tror jag på insändarsidan. Innan jag svarar. Han - Oscar Rundqvist - konstaterar

"Hur svårt kan det vara att behandla alla människor på den här jorden lika? Kön, hudfärg, härkomst, tillgångar, position och alla sådana ytliga egenskaper saknar helt betydelse. Varför kan vi inte bara leva i en värld i jämvikt?"

Man kan undra hur svårt det kan vara, men det verkar svårt att döma av "lilla gubben"-repliken. Som återfanns idag.

2011-03-19

Läser tidningen en Falu-Kurir från 1894

Ja, det första numret. Spännande.

Måste faksimilas.

Det är ett stilistiskt komma efter tidningsnamnet. Det är fyra sidor. Men ack så viktiga dessa sidor var för dalarnas befolkning.
Falu-Kuriren är kvar. Och återfinns numera på http://www.dt.se på något vis. Dalarnas tidningar. Ja. Varför inte.
Masar och kullor samarbetar ju, och räds inte turister från Japan eller Kina. Men om en leksing gick över salu-ån då jäklar. Då var han ute efter - ja feminism fanns inte på den tiden, alltså då, 1900-talets början - kvinnorna i Rättvik. Ut me'n!

2011-03-18

Tunnbrödsbagaren lägger ner laggen.

Det finns andra saker man måste hinna med innan man får kryckan i hand.

Så säger tunnbrödsbagare Olle som lägger ner laggen. Heter det tror jag, ni vet den där man petar in tunnbrödet med. Av olika skäl googlar jag inte upp det. laggar råkar journaliseten heta... Se där.

När jag orkar flockarna jag ta reda på vad det heter. Lagg är ju sådan man har på spis. Men tunnbröden ska ju ini ugnen, som ju är vedeldad. En sådan ugn har jag tillgång till om jag på.

Sadla om till tunnbrödsbagare i Rättvik.... Hm hmhmh...tja varför inte. Minns på sextiotalet när en man åkte med tunnbröd till Stockholm. Kvinnorna i bageriet orkade inte baka så mycket so han ville ha. Det va tider det.

2011-03-14

En del professorer är tröttande...

Nu om Maslow, jag citeterar
Kanske Maslows teori har sin största brist i att den inte uppmärksammar hur djupgående skillnaderna i själva verket är mellan människor. Maslow försöker fånga alla i samma schema, och han tänker sig en hierarkisk utveckling av likartat slag som något som passar alla, och som alla, så långt de förstår sitt sanna intresse, strävar efter. I själva verket strävar vi efter olika mål, var och en styrd av det kaos som vår komplexitet skapar, i bästa fall på väg mot ännu större kaos och ännu högre grader av komplexitet.

"Alla i samma schema". Jaha, men snälle professorn, försök tänka något nyttigt och håll dig från att gå och kissa under en hel dag. Samtidigt som du så klart dricker vatten. Jag menar...eh...ja, i Big Brother eller andra dokusåpor så klart eller mystiska TV-program av tävlingskaraktär...

Maslows trappa är, som jag ser det, en lysande insikt om hur vi människor i allmänhet troligen fungerar. En slags modell. Begreppet som sådant verkar obekant för just den här professorn. Vars namn jag inte får skriva, och jag orkar inte heller tillskriva honom och fråga om jag får...man vill ju inte tampas med en professor...så där utan vidare. Hur skulle det se ut.

Slutklämmen, för det är en slutkläm detta ovan,
I själva verket strävar vi efter olika mål, var och en styrd av det kaos som vår komplexitet skapar, i bästa fall på väg mot ännu större kaos och ännu högre grader av komplexitet.

finner jag lika obegriplig som självklar. Den har båda delarna.

Jaha, vi strävar efter olika mål, någon som protesterar? Ja, men men vi behöver troligen - ursäkta - kissa. Och då kanske kanske har vi behov som liknar även de andra trappstegen i Maslows berömda hierarki. Kinesiska läkare har en variant av den, från en annan (minst lika vetenskaplig, då empirisk) som professorn. Eller Maslow för den delen.

Vi vill bli sedda till varje pris, och Doktor Glas-boken ger viss härledning om på vilka sätt vi strävar efter det.

Hjalmar Söderberg, ni vet. I bristen därpå och så vidare. Googla...på Söderberg och Doktor Glas...

Förstår inte "var och en styrd av det kaos som vår komplexitet skapar". Förutsätter att professorn har vetenskaplig grund för det påståendet, eller grundar det sig på observationer på hans lärosäte månne? Underlag vore intressant att studera.

Jag raljerar lite och så må det vara. Är på det humöret idag.

Att i några tangentnedtryckningar eller penndrag kasta Maslow över bord låter sig inte göras som jag ser det. Det kan till och med tänkas förhålla sig så att lärosätestillhörighet spelar roll.

Den kritiske professorn har - och kanske än gör så - arbetat på Handelshögskolan. Det vore ju tråkigt om just det lärosätet lyssnar på professorn...eller så har de redan gjort det; vi har ju stillasittande besett ett förstatligande av bankernas förluster i kombo med deras privatiserade vinster. I bankvärlden ni minns. Hm...kaos. Komplexitet. Man undrar.

2011-02-28

Cecilia Uddéns inslag på P1s morgonradio

gör att man liksom får benen undanslagna. Nu, om en man i Libyen, mitt i revolutionens Libyen. Med gravid sambo i Sverige.

Cecilia Uddén speglar på ett mycket balanserat sätt vad han slits emellan. Sitt land och sin fru. Ja, han säger fru, för honom finns inte - gissar jag - begreppet sambo, delsbo, nabo, särbo...eller våra etiketteringar för samlevnadsformer. Precis som jag ibland väljer att säga fru, om min sambo.

Cecilia Uddén tar ställning, för det får hon kritik då och då. Men hennes uttalanden är inte kontroversiella. De är en slags sammanflätning av de trådar som världen spinner åt oss att betrakta.

Och reportaget nu, nyss, fick mig ur fattningen. Ska ta mig upp på den Maslowska trappan nu. Och duscha.

Men Ali och Kerstin kommer vara kvar i mitt sinne. Länge.

Länge.

2011-02-26

Diametralernas tidning - och det är bra det

I dag har SvD en - minst, hann bara till en - artikel och en ledare om Olof Palme. Ni vet, han som var den förste stadsmannen och hade samma uppväxt som Carl Bildt hade. Men de valde olika spår. Om detta kan man skriva och fundera mycket.

Det gör inte Johan Wennström i sin ledare under parollen nostalgi - det är fult det. Speciellt om det gäller en stadsman som Olof Palme. Nu är det inte mycket Johan Wennström gör i ledaren, det ska villigt erkännas, mer än möjligen andas en doft av "surt sa' räven". Om rönnbär då, inte om politik.

Tack och lov kommer Ola Säll till undsättning och befinner sig på en annan periferi, den där den övriga världen befinner sig. I alla fall enligt rubriken "Världen vårdar Palmes minne".

Funderar vidare och längtar till min espresso, nog är det kanske så att bristen på nostalgiiver hos en ledarskribent på SvD säger mer om just Johan Wennström än om världen.

Och vad just Olof Palme betydde för den. Men som tankeinitiator fungerar så klart SvD utmärkt. Och det är mycket bra. Gillar det. Me like - som mina yngre vänner säger.

Så kanske, kanske ändå har ledaren en funktion. Som motvikt. Frågan är till vad. Johan mot världen? Ledaren mot stadsmannen? Vänster mot höger? Tja, man får - som vanligt - fundera vidare. Och inte minst lära av historien.

2011-02-10

Farstamodellen i sin prydno

Vad tusan ska man säga, eller känna eller tycka.

Man blir tom över att läsa detta.

Minns när vi föräldrar tampades mot något som kallades farstamodellen. Den gick ut på att små incidenter - jo, kniv kanske...:-( - inte skulle störas med att kontakta föräldrarna.

Våra argument bet inte, de var i stil med "vi vill ju veta varför Kalle/Lisa/Pelle/Amanda är ledsen när hon kommer hem". Men nej, lärarna och rektorn var stenhårda. Detta var modellen, detta fungerar.

Pytsan. Struntprat. Kvalificerat. Gör om gör rätt. Och sätt för tusan barnet i centrum och inte lärarkårens arbetssituation. Klart som korvspad att det är enklare att INTE kontakta föräldrarna vid små knivincidenter.

2011-02-06

Mattekunskaper påverkar vårt liv...

FI , ja, alltså inte Gudruns FI då, hävdar att dåliga mattekunskaper påverkar vårt liv. Ja, de har delvis rätt.

Oförmågan hos dagens lärare att lära ut matte har avsevärt försämrats. Afabetet finns kvar på lågstadiets väggar, tallinjen lyser med sin frånvaro. Jag, ett barn av försöket Hej Matematik...minns svallvågorna och kommentarerna från en upprörd lärare... 'räntemaskiner...' Fånigt. Minns hans leende.

Så, mattepedagogiken verkar särskilt känslig, förstår inte varför. Träffade en gång en speciallärare i matte. Underbar kvinna, lärarrummet tystnade hon gled in. 'likhetstecknet är inget kolon' sade hon bland annat. 'det ska väga lika, eller vara lika'. Tipsade oss om att låta barnet vara med i matlagningen ocjh internalisera begrerpp som 'en till' och 'nja, ta dubbelt så mycket mjölk' eller 'en skopa mindre mat till katten'.

Kort sagt det som man lär sig i umgänget med människor, matte i umgänget med människor. Finns inte -såvitt jag förstår - så enkla begrepp inom oss - internaliserade - så blir det lurigt att integrera, multiplicera, trigonometrisera och möbius-transformera. Allt har sin plats. Sin LaPlace kanske...

Resten, när enkla begrepp som ovan, är bara - som kanske Ericssons reklamavdelning skulle sagt - handlar bara om matematik.

2011-02-03

Att som en Per göra politik av

barn som far illa gör mig förbenad. Fattar inte varför det är så himla svårt att ha ungdomars och barns perspektiv. Det politiseras för mycket. Skylls på nånannan, som Lill Lindfors säger under sina föreläsningar.

Bakgrunden är förstås den svidande - tror en del - kritik som någon förvirrad skolverksanknuten person åstadkommit. Om att mobbningsåtgärder från företag inte gör någon skillnad. Det är nog olika det där, på sådana som Friends och andra efterapare.

Kopian är ju sällan lika bra som originalet...om man säger så. Låt vara att det finns kopior som faktiskt inte har ett (fysiskt) original, det är en annan sak...

Mobbning är ett - verkar det som - växande bekymmer. Som bottnar i frånvaron av tillitsfulla och vettiga vuxna på skolorna. Inte minst på skolgården. De skolgårdar jag passerar - ja, nu kommer brandfacklan - befolkas av skolpersonal. Som står i klungor, och pratar om något. Antagligen något som är viktigt och som de inte hinner med under sina interna möten.

Den gruppen av reflexvästsförsedda vuxna skingras alltid om man dröjer kvar och liksom gör sig synlig på skolområdet. Då, men först då, skingras de. Vill poängtera att jag inte inbillar mig att de "skvallrar" eller "diskuterar cykelställsfrågor" utan de har, så klart, något viktigt att prata om. Som de inte hinner med under arbetsmötena.

Det bör man göra något åt.

Och sedan tycker jag att en klassmorfar ska alla klasser ha. Och byt ut den där skolverkspersonen. Han eller hon ställer till det mer än ordnar, är alltså en del av problemet (kanske mobbad på arbetsplatsen) än av lösningen.

2011-02-02

Skallror jaha. Ja, jo...men jag skrev dialogue

Part I

Are you optimistic 'bout the way things are going?
No, I never ever think of it at all

Don't you ever worry
When you see what's going down?

No, I try to mind my business, that is, no business at all

When it's time to function as a feeling human being
Will your Bachelor of Arts help you get by?

I hope to study further, a few more years or so
I also hope to keep a steady high

Will you try to change things
Use the power that you have, the power of a million new ideas?

What is this power you speak of and this need for things to change?
I always thought that everything was fine

Don't you feel repression just closing in around?
No, the campus here is very, very free

Don't it make you angry the way war is dragging on?
Well, I hope the President knows what he's into, I don't know

Don't you ever see the starvation in the city where you live
All the needless hunger all the needless pain?

I haven't been there lately, the country is so fine
But my neighbors don't seem hungry 'cause they haven't got the time

Thank you for the talk, you know you really eased my mind
I was troubled by the shapes of things to come

Well, if you had my outlook your feelings would be numb
You'd always think that everything was fine

Part II

We can make it happen
We can change the world now
We can save the children
We can make it better
We can make it happen
We can save the children
We can make it happen

2011-02-01

Min favoritfilm är inte från 1976 som jag trott.

Den är från 1952.

Och det är Kanji som står för mitt favoritcitat:
Kanji: I can't afford to hate people. I don't have that kind of time.

2011-01-29

Ja, jag upptäcker saker för sent...

Medveten om att just detta konditori har fått en uppsving med ni vet vilket tv-program. Men.

Faktum kvarstår. Broadway på Bråddgatan rules. Rockar fett. Is da Thing.
Jag menar...alltså...varför i #&/¤%%#¤% har jag inte varit där förut?

Varför missade jag Koppången när den kom? Inte vet jag. Men Broadway och Koppången rockar fett. Himlabra eller himla bra. Inget att hymla med.

Hilma. Mormor. Hon rockade också fett. Och funderade på radiobaciller, som kom från Tjernobyl. Mormor. <3

2011-01-24

Årshögsta betyder olika saker.

Just nu i januari kan man förledas att tro det åtsnördes, men...åtsnördes? Ja, det föreslår faktiskt en stavninvskontroll. Och jag är beredd att hålla med...årshögsta menar jag. Hur som helst, det betyder olika.
I dag snarare måndadshögsta, liksom faktiskt. På ett sätt vet vi inte det, är inte detta lilla men dock ord (årshögsta...) affärsvärldens lek med affärsvärden?
Jag tänkte aha...Oj! Såååååå högt.
Men icke sa Nicke.
Affärsvärldens lek med börs- och affärsvärden.

2011-01-08

Internetarkeologi II

Det diktades också. Vet inte vem som är skalden. Men fyndig är den.
Vi vet att allting går mot noll då derivatan dör
men vad vet vi om livet ,bror om livet utanför.

Vi tror det är en strikt modell av matematisk art
vet ej att det är strävsamt,hårt fördömt och underbart.

Vi lever hela livet på Cartesii torra blad
och ser som högsta skönhet polynom av n:te grad.

Och när vi nått vår afton vi reser,så jag tror
till landet bortom limes där C.F. Gauss nu bor.

Internetarkeologi I

Hittade just mitt troligen allra första inlägg på ett forum. Ett slutet forum, av den enkla anledningen att det fanns inga andra...Praktiserade på FOA, det hette så då. Och ville väldigt gärna vara med i dåtidens FB, KOM, eller QZ-KOM som det hette.
Vid den här tiden var jag 23 år.

Original: (9150) 80-07-14 08:28 LASSE SJÖSTRÖM
Skulle vilja vara med ,problem:Praktiserar vid FOA 3,kanske
man skulle få kunna köra KOM på QZ ändå?


Senare i samma tråd står att finna intressanta trendspanares oförmåga att få militären att intressera sig för IT, och kommunikation.
När jag fört KOM på tal med militärer möts jag av mer eller mindre
väl dold skepsis. FOA sysslar med fel saker! Det här ger oss
inte bättre vapen eller utbildning". "Gevär m/96 har vi inte
råd att byta ut men sånt här kan vi ösa ut pengar på!".


Hoppsan Kerstin.

Och se där...ett embryo till nutidens system för väljarbearbetning, säljprognoser, varukorgsanalyser, och nutidens intelligenta system för att se till att man ägnar sig åt rätt saker med rätt personer.
(118221) 80-07-21 09:07 Lasse Sjöström
Mottagare: Fritt forum
Kommentar till :118008: av Lars-Henrik Eriksson ADB-Uppsala
Ärende: Hur man blir av med Jehovas Vittnen

De kanske letar ut offer m.h.a. nå't snitsigt data-register
och tar fram vilka som är mottagliga för propaganda genom
att kika på deras biorytm-kurvor!?

Naturligtvis hänvisade "biorytm-kurvor" - och var ämnat som ett skämt - till ett inlägg högt upp i tråden. I statusuppdateringen som det skulle heta på FaceBook.

2011-01-07

Amabassader ska skonas.

Så klart. Det är flera som tycker det med, bra att det kommer lite mothugg mot skrämskotten att det måste läggas ner ambassader. För att makten blev lite sur...som sandlådepolitik. "Min lastbil".

"Nääää, nu är jag sur för att jag inte fick 300 miljoner till"
Trots att jag klarat mig på förra veckopengen så jag ha mer.

För visst var det väl så, att budgeten gick ihop. Och 300 var en kompromiss.

Det ordet lär jag ideligen mina bar...förlåt ungdomar.

2011-01-04

Man måste ju bara reflektera...över Hanna.

Roland Hanna, hette han inte så? Flintstones skapare. Bäst att googla...Nix. Roland Hanna är ju en utmärkt pianist. Så var det. Och Hanna-Barbera Productions heter produktionsbolaget bakom Flintstones. Eller Flinta som vi säger.

Och nog går tankarna till denne man, Flinta, när man studerar och begrundar vad Stefan Hanna skriver i sitt inlägg (Stefan Hannas intryck & reflektioner: Overvikt - ett stort samhallsproblem). Via hans illa valda metaforer förflyttas man tillbaka till dinosariernas tid där Flinta levde och verkade. Tillsammans med Barney, bam-bam och Dino. Inte att förglömma.

En tjockskatt är ju ingen bra idé, inte heller hyenautklädning av fuskare. Däremot finns anledning att fundera över ett annorlunda försäkringssystem om man medvetet missbrukar sin kropp (jag gör det, mer eller mindre omedvetet).

Hanna har som överskrift på bloggen "Vill förtjäna ditt förtroende". Jo, tjena hej. Det har jag ju kapitalt misslyckats med. Gör om. Gör rätt. Men i det här fallet går det liksom inte, han har tagit in på ett stickspår som är svårt att backa ut från.
På samma stickspår föreslår jag att han själv beläggs med en slags tokskatt, hjärncellskrycka eller ett slags tankefilter.