Lasses minneslappar och tankenotiser från Susnet:

Totalt: Månad: Vecka: Dag: Instagram

Leta i den här bloggen

2009-04-14

Innerligt trött på negativa ekonomer

Eller vad ska vi kalla dem? Kreditekonomer? Alla ekonomer sprider visserligen sin dynga dagligdags med prognoser hit och dit, eller snarare upp eller ner. Och ingen vet egentligen ingenting, varesig om framtiden eller om ekonomin i framtiden. Det är och förblir en kvasivetenskap.

Det sorgliga nu är att denna kvasivetenskap styr våra liv, ja, jo, det är ju bra att räntan är låg. Men det vore bättre, som min kloka ekonomsambo säger, om elpriset gick ner och räntorna upp; så att man får en ekonomi som faktiskt fungerar och är i balans.

Mest irriterande nu då, när det gäller ekonomer som får tala i TV, skriva i tidningar och på bloggar, är att de ser så mycket negativt. "Neeeeej, uppgången på börsen måste vara mer ihållande". "Jaha" frågar då så klart intervjuaren "när vet vi om det är en stabil uppgång då?" Svaret kom lika snabbt som överraskande: "Det vet vi först efteråt". Det enda sanna som sagts i debatten - hur kan man ha en debatt om framtiden? - om lågkonjunkturen.

Medias lågkonjunktur kommer en del forskare rätteligen att komma fram till när stormen blåst över. För media har blåst upp (negativa) nyheter om lågkonjunkturen. Det måste vara första gången i historien.

Inga kommentarer: