Lasses minneslappar och tankenotiser från Susnet:

Totalt: Månad: Vecka: Dag: Instagram

Leta i den här bloggen

2008-07-17

Varför gjorde de inget?

Tordes de inte? Var de för få?

Gick det så fort? Såg de inte vad som höll på att hända, ingrep inte lilla hjärnans inbyggda varningssystem att en liten av vårt släkte skulle komma att sväva i fara?

Inte vet jag.

Men det var många som bevittnade. Bevittnade men inte ingrep.

Vad det vittnar om törs jag inte spekulera om.

Läste att brandmännen i en stadsdel i södra Sverige blir antastade av människor som kastar gatsten på dem när de utför sitt viktiga yrke.

Det är ofattbart underligt. Lika underligt som att inte ingripa när någon far illa.

13 kommentarer:

zico sa...

jag håller med dig upp till 100%. sånna människor bara ÄCKLAR mig, att bara stå där och titta på när en hjälplös människa blir brutalt misshandlad. jag verkligen önskar att jag var där just när det hände, de där jävla ny importerade araberna skulle verkligen fått det de förtjänar. Ta mig inte som rasist eller något, jag är själv invandrare, och pojken som blev misshandlad är också invandrare. jag kanske borde sagt i början att han är min lillebrors närmaste vän.

Illwill sa...

Va? Nä? Var det invandrare?

Men...det står det ju inget om i DN?

:O

Ni påstår väl inte att DN ljuger för oss genom att dölja fakta? Det skulle de väl aaaaaldrig göra?

Klara sa...

Kan nån tala om för mig vad det någonsin spelar för roll om det var invandrare eller inte? Folk är folk. Om man kontrollerar för sociala och ekonomiska villkor så visar det sig att invandrarbakgund inte spelar någon roll vare sig när det gäller våld eller annat strul. Det är taskiga levnadsvillkoren som leder till liknande händelser, bland både svenskar och invandrare. Tyvärr så är invandrare som har det sämre ställt klart fler och attityder som ni beskriver gör det inte lättare för dem. Dömda på förhand. Läs på och skärp er, tack.

Anonym sa...

Klara: Sluta sluka PK elitens nonsens med hull och hår. "Vi är fattiga så vi spöar på 13 åringar!" NONSENS!

sLars sa...

zico: Tar dig inte för rasist. att stå förlamad inför hjälplöshet är ett mänskligt gissel. Det är det.

Det är tragiskt, det tycker jag. Man borde anlita sin reptilhjärna mer, och inse att här kommer något att ske. Som jag ska förhindra.

illwill: Vet inte om det var invandrare, tydligen var det det. Det spelar ingen roll i sammanhanget. Människor som slår en annan människa bör tänka efter en eller två gånger.

DN ljuger inte. DN redovisar de som någon bestämt att de ska redovisa. I så fall ljuger de om annat med som inte står med i diverse artiklar.

klara:
Det spelar ingen roll. Inte alls. Folk är som sagt folk, snus är snus om än i gylldene dosor. Som det hette en gång i tiden. Samma sak här.

anonym. PK elitens? Vad är det, Privattjänstemannakartellen? Eller, vänta, AHA Politiskt Korrekta eliten. Det är DET du menar. Jag förstår. Tja, jag vet inte Ann Onym, men faktum kvarstår att orättvisorna i världen och i Sverige medför våldsamma yttringar. Så är det. Lite som Klara sade, läs på. Skärp dig.

zico sa...

Klara

Jag personligen föddes under Irak-Iran kriget sen var med om Irak-Kuwait kriget och USAs invasion, jag har sett saker som jag önskar ingen ska någonsin behöva se, men jag går inte runt och misshandlar småbarn för det. Man vet vad som är fel oavsett vad man varit med om. Det är iaf så jag tänker.
Och det spelar faktiskt roll vart man kommer ifrån, olika folkslag har ju alltid något som förknips med de. Svarta- dope dealers, zigenare- tjuvar osv. men då menar jag inte att ALLA svarta är knarklangare utan man menar att majoriteten av knarklangare är svarta.

Faster Sven sa...

Klara påstår tvärsäkert: "Om man kontrollerar för sociala och ekonomiska villkor så visar det sig att invandrarbakgund inte spelar någon roll vare sig när det gäller våld eller annat strul."

Detta är sensationellt. Brottsförebyggande rådets forskning visar att invandrarbakgrund innebär överrepresentationen även om man justerar för sociala och ekonomiska villkor, så Klara måste verkligen ha snubblat över något viktigt, på någon av sina långpromenader med labradoren i trygga villaområdet.

Hoppas att hon är villig att dela med sig av materialet...

sLars sa...

Faster Sven:
Läser på www.bra.se och där står att läsa "Det första som bör understrykas när det gäller invandrare och brottslighet är att det inte finns, och heller aldrig har funnits, någon officiell statistik som visar hur det förhåller sig med invandrares brottslighet i Sverige.".

Så var har du hittat den statistik du hänvisar till. Oavsett vilken hund du går ut med i ditt villaområde.

zico sa...

sLars

Jag gillar hur du sätter folk på plats :)

Erik sa...

Ledsen sLars kolla igen, det är en lång och jobbig text men det står faktisk båda sakerna.

http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=203&module_instance=12

sLars sa...

Erik:
LÅnga och arbetsamma texter är mitt gebit. Det står "Överrepresentationen till trots når invandrarnas andel av brottsligheten inte på långt när de höjder som i bland framställs. Inte sällan beskrivs det som att en majoritet av brotten begås av invandrare. I realiteten handlar det alltså om en femtedel. Till saken hör också att uppemot hälften av brotten inom denna femtedel kan hänföras till nordiska invandrare, det vill säga invandrare från Danmark, Finland och Norge. "

Danmark, Finland och Norge. Aj aj aj...Det är ju nordiska länder och ligger såvitt jag förstår inte i något "arabland". Ara-bland. Det måste ha med papgojor att göra...förlåt, har löst korsord idag.

Jag förstår inte riktigt. Det är ju en lång och jobbig text. Vilket avsnitt avser du påpeka det som avsågs i inledningen av denna så kallade diskussion?

zico: Jag gillar dig för att du är du, såg bilden på din väns kamrat idag i tidningen. Onödigt. Tyckte jag igen. Hälsa!

En boll ska ju kunna hamna bland vargar och man ska kunna hämta den. Utan att bli biten.

Faster Sven sa...

Hej sLars,

Debattartiklarna i BRÅ-tidningen "Apropå", som den du refererar till, är onekligen mysig helgläsning, men på vardagarna föredrar jag de faktabaserade BRÅ-rapporterna, som denna:

http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf

Där står följande att läsa:

"Tabell 10 visar att de utrikes föddas överrisk minskar från 2,5 till 2,1 när hänsyn tas till gruppens kön, ålder, inkomst och utbildning."

DÄR hittar jag, eftersom du frågar, den statistik jag hänvisar till.

Notera vidare att man i dessa siffror har klumpat ihop samtliga grupper av utrikes födda, trots att flera av dessa uppvisar en underrepresentation i brottsstatistiken, så att de stora våldsverkargrupperna "späds ut". Dessutom gäller statistiken alla brottstyper. Vad gäller våldtäkt (inklusive försök till sådan) är överrisken, enligt samma rapport, hela 5,5 för samtliga utrikes födda. För enskilda grupper (ingen nämnd och ingen glömd) är den därmed ännu högre. (Kom nu ihåg att vi fortfarande talar om de justerade siffrorna.)

Nu ska jag gå ut med hunden i det trygga villaområde, där jag nyligen har blivit internflykting, efter att min tidigare hemort offrades på ett blodigt, ideologiskt altare.

/Faster S.

PS:
Jag tycker inte att det är roligt att skriva om detta. Jag tycker inte att det är roligt att vara internflykting. Jag önskar att det inte var så här. Jag önskar att alla var snälla och att inga skillnader fanns mellan olika folkslags benägenhet att djävlas någonting oerhört med sina medmänniskor. Fakta i målet är dock ett sjuhelvetes slag i ansiktet på hur jag egentligen vill att det ska vara, och det kan jag inte blunda för.

Faster Sven sa...

Har zico mer att säga om att sätta folk på plats?