Lasses minneslappar och tankenotiser från Susnet:

Totalt: Månad: Vecka: Dag: Instagram

Leta i den här bloggen

2006-06-13

Som vanligt inleder jag alltid dessa inlägg (oftast verbala) med brasklappen: Jag känner araber, italienare, somalier och turkar.

Varför har just Sverige hemspråksundervisning? Vari ligger vitsen med det, finns det i andra länder?

Om jag flyttar till Frankrike med mina barn, får de undervisning i Svenska då? Skulle inte tro det...

4 kommentarer:

Linda sa...

Tja!
Skulle du flytta till Frankrike så skulle dina barn absolut få tillgång till modersmålsundervisning. Kanske inte i den kommunala franska skolan (och jag antar att det är det du syftar på). Men svenska skolor,som drivs av huvudmän i det aktuella landet, finns över hela världen.
Mer om det finns här: http://www.skolverket.se/sb/d/476

Det finns ffa två huvudanledningar till att ge barn modersmålsundervinsning, dels en språkinlärningsaspekt och en kulturell aspekt.

Jag är mest inne på språkinlärningsbiten. För att på bästa sätt kunna tillägna sig ett eller flera andraspråk i framtiden så är det viktigt att ha ett eller ett par väl befästa första språk (orkar inte riktigt redogöra för skillnaderna mellan begreppen första- och andraspråk här, googla det om du inte vet ;-)
Med en välfungerande grammatik i grunden så gynnas kommande inlärning, och övrig kognitiv utveckling. Upp till 12-13 års åldern är barnets hjärna dessutom mer mottaglig för olika språks grammatik och språkljud vilket gör det till en mycket lämplig period för inlärning av flera språk...
Det finns hitills ingen forskning som visar att det skulle vara skadligt för ett barn att få tillgång till flera språk i tidig ålder. Inget av de olika språken blir "lidande", enda skillnaden mot ett enspråkigt barn är att själva utvecklingsgången kan se lite annorlunda ut.
Men inte nödvändigtvis.

Den kulturella aspekten av ett språk (tillhörighet, status osv) orkar jag inte gå in på, för det här är redan världens längsta inlägg!

Men, kontentan är: Så mycket språk som möjligt åt så många barn som möjligt!
:-)
/Linda

sLars sa...

Tack! Du har, naturligtvis, rätt. Och du har rätt i att jag misstänker att den kommunala skolans motsvarighet i Frankrike tillhandahåller inte detta. Det var lite det jag undrade över, varför vi så att säga betalar denna undervisning.

Men det är ju de facto en grund för barnen att stå på. Modersmålet.

Fröken Lund sa...

Jag fick hemspråksundervisning när jag gick i skolan, hela vägen upp till högstadiet.
Utan den hade jag inte haft ett andra modersmål.

sLars sa...

Nu förstår jag inte riktigt...man har väl liksom bara ett modersmål...det språk som mamman talar.

Men det är nog en gravad hund här någonstans. I mitt huvud förmodligen.