2008-10-27

Friskolorna tjänar pengar och väljer att dela ut dem.

Någon förvånad?

Som den tidigare läraren på Walthers frigymnasium sade i intervjun "de har valt att profitera på i stället för att konservera verksamheten". Med konservera menade inte Samuel Rosenkvist - gissar jag - att man inte ska utveckla verksamheten. Vinster i företag ska förstås gå till utveckling och ibland forskning för att göra produkterna bättre.

Friskolorna är dock i gott sällskap, Volvo har gjort samma sak, Volvo undanlät att satsa på miljöbilar för 3-5 år sedan, nu är de alltså 5 år efter. Det är för sent nu att börja utveckla en miljöbil. Toyota, Honda och andra ligger 5 år före Volvo. I denna tid när det är så viktigt med den tid det tar för produkter att komma ut på marknaden.

Att friskolorna tar våra skattepengar och stoppar i egna fickor är inte jag förvånad över. Den patetiska förklaringen från kanslichefen Stawström i friskolornas riksförbund lämnar mycket i övrigt att önska. Han menade att om man har bolagsformen aktiebolag så ska man bete sig som ett sådant och slutsatsen är, antar jag att man delar ut vinsten. Det må så vara i en verksamhet som ger reella vinster, det tror inte jag att friskolorna gör. De flesta kommunala skolor har ansträngda budgetar men de levererar - ursäkta uttrycket - vad de ska. Oftast.

Så ja, visst kanslichefen, men du kunde sagt ett ord om att Walthers frigymnasium fått kritik från skolverket på vissa förhållanden på skolan. Så vinster ska alltså delas ut, menar kanslichefen antar jag, på bekostnad av kvaliteten.

Fy fan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det han sade var inte 'konservera' utan snarare 'konsolidera' vilket gör det hela mer begripligt.
I övrigt håller jag med om att kanslichefen har ett relativt märkligt förhållningssätt till frågan. Det som däremot är mest anmärkningsvärt är ju att ägaren väljer att inte kommentera det. Det är ju bättre att säga någonting än ingenting, inte minst med tanke på vad den andra VD:n (IT-gymnasiet) uttrycker i sammanhanget.

linlasj sa...

Aha. Det gör det hela mer begripligt.

Detta inslag var mer fullödigt. Tack för det.

Man blir visserligen mer fullödigt förbannad. Men det är jag inte förvånad över.