Lasses minneslappar och tankenotiser från Susnet:

Totalt: Månad: Vecka: Dag: Instagram

Leta i den här bloggen

2008-10-29

IK i SVT

Ingvar, denne grundare av IKEA. Han sitter IKEA-mässigt i röd kortärmad t-shirt. Frånvaron av kritstrecksränder är lika underbar som påtaglig. Så är det på IKEA, ingen är överklädd.

Han berättar om blockaden som IKEA utsattes för från de svenska träleverantörerna i starten på IKEA. De danska leverantörerna var inte delaktiga i denna blockad och levererar fortfarande till IKEA.

Polska leverantörer också. Platta paket tillkom vid denna tid, för att kunna frakta bokhyllorna effektivt.

Han är klok. Mycket klok.

På frågan om varför IKEA inte finns på vissa håll i världen svarar han att det är helheten som saknas i en del länder. Det ligger en motsats i deviset att "arbeta för de många", men IKEA måste neka eftersom de vill ta hand om alla delar av en etablering. Klokt.

K-G sade att det finns 150 varuhus i hela världen...jag tänkte...hmmm...njaa...det är nog hundra fler. Och IK rättade också, men inte då, utan senare i intervjun.

Han är ett geni, men beskriver sig som en man med många brister. Kanske det är just det som utmärker ett geni. Att verkligen veta sin begränsning och sina brister.

4 kommentarer:

Hertabloggen sa...

Blir imponerad av Kamprad. Med en mamma Småland har jag vuxit upp med att få höra om många av de saker som han anser vara viktigast, funktion och kvalitet, ikeaandan, vinst ger resurser, att med små medel nå goda resultat, enkelhet är en dygd, kraftsamling, att ta ansvar- en förmån osv. Man blir glad av att lyssna på människor med hans ideal på hur tex ett företag skall skötas och lite hur vi kan leva också.

Anonym sa...

Ja! Håller med.

Han är väldigt bra. Man blir imponerad. Han berättade i intervjun om att han faktiskt fortfarande har veto-rätt på prylarna som ska säljas. Att alltså säga "nej, den där ska vi inte ha". Senaste gången han nyttjade den var en alldeles för stor dörr till något skåp. Dörren var i glas...i stort sett omöjlig att hantera för varuhusen, för lagren men framförallt för kunden.

Så bort bort. Sa' Ingvar.

Och det är många devis som sitter på väggarna internt på IKEA. Överallt. Devis från Ingvar.

Och det sitter också bilder på hela Sverige. Från golv till tak i vilket trapphus som helst. Internt på IKEAs anläggningar alltså. Det vet man inte, om man inte har sett det.

Så internt exporteras det goda svenska. Eller faktiskt, det goda Ingvarska synsättet.

Lasse

Sanna sa...

Jag tror minsann att någon har tagit lite inspiration/fakta från Sokrates försvarstal...

sLars sa...

Sanna, det var intressant. Måste läsa om det. Har inte tänkt på det faktiskt.

Du menar då, innan han tar sitt liv?