2008-02-01

Kustbevakarna - Väst och Öst.

Jag vet inte om ni sett programmet som går på kanal 5, kustbevakarna. Det finns två varianter av det, i höstas såg vi Kustbevakarna Väst. Som namnet antyder så lever de och verkar på vår västkust. Nu i vår - eller i vinter - är det dags för Kustbevakarna Öst.

Jag slås av att tilltalet till båtfyllerister, misstänkta bovar och banditer är annorlunda - läs: trevligare och effektivare - när det gäller Kustbevakarna Väst. Jag undrar varpå det kan bero. Busets reaktion är också annorlunda, men det tror jag är en frukt av att Öst-kustbevakarna är brutalare, häftigare och ... nu kommer det ... mer stockholmsmässiga än de kustbevakarna som har att bevaka vårt västliga farvatten.

Det är intressant att fundera över varpå detta kan bero, inte väldigt intressant, men lite intressant. Beror det på att man är mer bekant och van vid havet i väst? Eller beror det på att rekryteringen i Väst är mer, i något avseende "lyckad"? Eller, vilket jag inte håller för troligt, är Kustbevakarna Västs personal mer friserad och polerad för att det är TV närvarande. Nä, det sista håller jag som sagt inte för troligt.

Beror det månne på att andelen båtägare - och med det menas de som kanske inte är så intressarade av havet och livet på detsamma - överväger på ostkusten? Men detta faktum innebär väl inte att man ska vara pompös, otrevlig och på gränsen till förnedrande i sitt uppdrag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det är svårt att bedöma en sån sak utifrån en tv-serie. Det är helt annorlunda i verkligheten. Sen kan jag hålla med om att Stockholmare är lite drygare, men just därför behövs lite starkare kustbevakare där.

Jag bor själv strax norr om Sthlm, men älskar Grebbestad som du säkert vet vart det ligger. Så jag känner dessa två sidor, men som sagt.. Vi ser en timma i veckan av deras 9-timmars(?) jobb.. Det är lätt att få förutfattade meningar :o)

linlasj sa...

Jo, det är klart att man inte kan bedöma nästan någonting alls utifrån en TV-serie.

Men det finns en skillnad, i hur de framställer Öst och Väst, och hur de agerar, kustbevakarna alltså, i Öst och Väst. Det kan man inte komma ifrån.

Nu är det inte något som håller mig vaken om nätterna...