2023-08-19
Akustisk inkontinens...
2023-07-14
Snubblade över musiker i Dalarna och upptäckte en sak
Har inte skrivit om trombonisten Per Haglind som var verksam bland annat i Sandviken Big Band. Detta storband som var - och är - ett slags lackmuspapper som kan användas när man vill utröna hur ett storband ska låta när det är som bäst.
Senaste gången hörde jag dem repeterade de i Konsert och Kongress i Linköping. Hade själv ett rep i något annat sammanhang, så kunde inte gå på konserten med storbandet. Min största anledning att gå dit på repet var att säga hej till Per Haglind. Minns än hans leende och varma tilltal.
Per Haglind avled i april 2019 efter en tids sjukdom. I begravningsannonsen står det en dikt som bland annat innehåller meningen
Tänk er att jag är på turné, vi ses igen när det blir tid för det.
Så vackert skrivet, får för mig att han skrivit det själv. Det finns fler rader i texten men denna fångade mig på djupet.
2023-03-28
Det var en gång en bar - utan alkoholtillstånd faktiskt namnet till trots
Den hette Rättviksbaren, låg på HSB-gatan i Rättvik. Den var öppen 7-18 kanske till och med 6-18. Rättviksbaren hade eget porslin. Det porslinet har dykt upp igen.
På Bar Oas i Stockholm. Det som är så himla fantastiskt är att stället drivs av barn till en nära vän. Som också kommer från Rättvik. Vi spelade tillsammans i olika konstellationer under ungdomsåren.
På Bar Oas finns tallrikar från just Rättviksbaren.
Besökte Bar Oas härom veckan. När jag frågade lite försynt - ja, jag kan vara det...:-) - om det var korrekt att det fanns tallrikar här som det står Rättviksbaren på svarade en person med att vända på klacken och hämta en.
Han frågade: Har du någon koppling till den?
Jag satt tyst med begynnande tårar i ögonen och klämde fram: Den ägdes av mina föräldrar.
Besöker Bar Oas igen. Hoppas de har tallrikarna kvar. De har fått egna nu. Fina också så klart. Men jag gillar - oaktat just Rättviksbarstallrikarna - blandningen av porslin. Det blir lite levande då.
2023-03-21
Vilken värld det ska bli - och faktiskt är här och var
Testa att läsa texten och tänk inte på varifrån den kommer och vem som sjunger den. Läs den förutsättningslöst.
Ja, tror det är så att ett vänligt ord är ett frö som gror. Jag ser det inte i min fantasi. Men jag vill att det ska vara så.
Vi kanske dessutom redan talar samma språk; det kortaste avståndet mellan två människor är ett leende.
Behöver väl inte säga att den här. Den här kan jag inte lyssna på utan att fälla tårar. Det går inte. Det går olika bra vid olika faser i livet. Men för det mesta går det inte alls.
Det ska inte det heller.
Varje gång som någon mot mig ler
Känns det som all kyla smälter ner
Är varje vänligt ord som talas på vår jord
Ett frö som gror
Jag ser det i min fantasi
Vilken värld det ska bli
Om alla kunde tala samma språk
Om alla skulle vandra samma stråk
Mot ett gemensamt mål
Vid horisontens rand
Jag ser ett land
Där varje man och kvinna är fri
Vilken värld det ska bli
En värld där alla människor varje dag
Omsluts av en vänlig famn
Där människor på hopplöshetens hav
Kan finna en tryggad hamn
Jag har ett hopp som bor djupt inom mig
Att en dag har allting ändrat sig
Allt hat och våld som fanns
Av kärlek övervanns
Nå'n gång, nå'nstans
En värld där allt är harmoni
Vilken värld det ska bli
Jag både tror och vet
Att detta hopp ska bli en verklighet
Jag både tror och vet
Att detta hopp ska bli en verklighet
Som du och jag får leva i
Vilken värld det ska bli
En värld där allt är harmoni
Vilken värld det ska bli
2023-03-04
Rutter, John är alltid John Rutter...
Det är bara så. Den kan tyckas enkel och kanske banal musiken han gör. Jag förstår de som tycker så. Hanses Requiem är inte enkelt alls. Urvackert.
Jag är för evigt en förespråkare för Rutterska sånger... Eller enkla...eller alldeles alldeles underbara.
Harmoniken talar direkt till mitt hjärtats mitt.
Nu kom en ny till mig av olika skäl.
Som jag ska sjunga i slutet av mars. Då blir det till att skriva RESTSKATT och TERMINAL på vissa ställen...så bemästrar jag tårarna...så gör jag samt genom att lyssna på sången flera gånger.
Tredje genomlyssningen i detta nu.
Everything all around us
Look at the world
And marvel every day
Look at the world
So many joys and wonders
So many miracles
Along our way
2023-02-28
To know what you don't know, is in a sense omniscient
Att veta vad du inte vet, är i någon mening total kunskap. Sagt av en norrman, eller möjligen dansk. Citatet finns att läsa i min bok "VMS Internals", ditplitad av självaste Ruth Goldberg själv. En av författarna, stolt kikar den fram på bokhyllan, och jag tänker på denna lilla paranta, intelligenta dam från och till under mitt yrkesliv.
Hade den stora förmånen att träffa henne under ett DECUS (Digital Equipment Society User Group)-möte
våren 1992.
VAST hette gruppen, Vax Alpha Systems Taskforce, Syftet med mötet
var att utröna inom vilket marknadssegment alphachippet skulle lanseras först;
bordsdatorer, mellanstora datorer, eller bamsedatorer. Givetvis var det ett sådant möte där man skrev på en non-disclosure-blankett.
Med på mötet var förutom lilla jag från Sverige mycket stora
Digital-kunder (så kallade "major accounts"),
CERN (de hade PDP-11-datorer som stapelvara), Bank of America, etc. Vid
hemkomsten till Sverige trumpetade datortidningarna ut att Digitals chip
"Alpha" minsann inte fanns att tillgå. Det var en fantasiprodukt sas det.
Jag visste bättre.
Efter VAST-mötet vidtog pilsnerdrickande, cocktailumgåsande och spontana samtal. Efter en del minglande samspråkade jag plötsligt med en liten dam, som visade sig vara just Ruth Goldberg. Vi talade om - ja faktiskt - livet, kärleken och döden, och om hur människan lagrar kunskap, och jag undrade hur hon internaliserade operativsystemet VMS.
"It's
in my body" deklarerade hon.
Sedan berättade hon om en gammal bugg i dubbel-CPU-bestyckade VAX 782-datorn. Gamla garvade tekniker på Digital minns denna bugg. Den bestod i att CPUerna plötsligt gick i otakt, det är inte bra i ett dubbelprocessorsystem. Datorn var inom parentes inte var ämnad för marknaden utan ett internt experiment av Digitals tekniker. Men en säljare råkade yppa att datorn fanns i drift internt och kunderna började ropa efter dessa, för den tiden, kraftfulla datorer. Inte bara det, de beställde den också (!).
Lösningen på de trilskande CPUerna kom över henne när hon
åkte omkring i sin bil tillsammans med en av chefsutvecklarna. Hela hennes
kropp var uppdelad i två ungefär som de två CPUerna som plötsligt kom i otakt,
och sedan skriker hon ut: Jag har lösningen på buggen!
Ett så att säga normal fritidsintresse verkade denna dam inte sysselsätta sig med. Hon ägnade sig åt datorer, skriva böcker om VMS samt buggletande. När jag stillsamt frågade henne vad hon gjorde på sin fritid svarade hon, och det glömmer jag aldrig: "I kind of loooove crash dumps". Munterhet utbröt.
Och jag undrade mellan skrattparoxysmerna: Vad gör du nu då?
Damen plirade med ögonen, lutade sig fram emot mig och viskade: "I got my first Alpha crash dump".
Då visste jag, chippet fanns faktiskt. Det fungerade och producerade till och med små dumpar då och då som Ruth gladeligen satte tänderna i. Tidningarna var ute och cyklade. Det var lite bra det tycker jag. De ska ju inte veta allt.
Samtidigt så var det ju en slags mörkande av något en journalist kommit på spåren.
2023-02-13
En vän från förr har avlidit
2023-02-11
På SVTPlay finns en film om Bodil Malmsten
Har alltid fascinerats av henne och hennes sätt att skriva. Filmen berättar om hennes liv och det var brokigare än man trott. Trots att hon var, eller blev, folkkär efter ett tag så var det som om hon inte räknades.
Jag mötte henne en gång i ett garage i Stockholm. Glömmer det aldrig det mötet. Det var ett typiskt Bodil Malmsten-svar.
Nu i filmen säger hon - och jag undrar lite i vilken bok det är - "Vi som lever är bara de döda på semester".
2023-02-03
Sångrepetition igår med Schnittke och Frank Martins dubbelkörmässa
Båda är bra. De är ju det. Det går till och med att förlika sig med att Schnittke skriver väldigt vacker musik även om vissa passager är svårgenomtränliga...
Igår blev en speciell repkväll. Fick reda på att en körvän avled i onsdags. Just denne körvän skrev en nekrolog om en annan körvän som avled 2017 i augusti. Och just denne nu nyss avlidne körvän hade jag velat prata mer med, det blev inte så.
I nekrologen över Ecke finns underbara formuleringar som "Sin yrkesbana valde Erik Österlöf att förlägga till bankvärlden där han företrädesvis sysslade med att ge människor lån för mödan.", Helt underbart bra formulerat, ett enda vokalbyte och det blixtrar till.
Men också "Han hade en så vacker tenor att även ateister kallade honom en gudabenådad sångare.". Igen en formuleringskonst som är sällan skådad.
Kommer att sakna honom mycket helgen efter midsommar då det borde/kunde vara så att vi skulle setts.
Vila i Frid Sven.
2023-01-18
Det finns dagar och så finns det dagar
En del dagar kunde liksom bara fått vara på ett slags dag-dagis och inte stört tillvaron. Men man ska väl ha sådana dagar också bara för att märka hur bra andra dagar är. Övriga dagar. Eller kanske vardagar.
Nu, ni som känner mig, jag har några slags mantror/mantras här i livet. De kommer fram då och då i samtal med människor. Ett är:
Jag låter inte dagarnas namn påverka min sinnesfrid
Så är det också. Det är inte namn på dag vi talar om här. Det är liksom bara sådana där skit-dagar när allt bara går åt fanders. Kanske för att de ska det som sagt i någon slags Alfons-anda.
När man har sådana dagar - och faktiskt, det var längesedan nu, väldigt - är det himla bra med omgivning som fattar. Som stöttar och som på riktigt säger något som gör att det blir lättare. En lättare dag.
Sedan tror jag att det ackumulerats svärta under en tid - inte egen utan andras, min empati spökar ibland - och den blir bara för mycket plötsligt. Som en svart explosion, klistrig och irriterande.