2021-03-09

Mannens plats är vid grillen - publicerad i slultet av 90-talet i Corren

Visa mig din grill och jag skall säga dig vem du är. Kol, el eller gasol. Det finns en grill för varje man.

Vårblommorna har fört en ojämn kamp mot snön i år. Själva blev vi snuviga och snuvades på en hel årstid. Vitsipporna lär förresten trivas bättre och bättre ju sämre naturen mår. Och nog har det varit surt och ogästvänligt i vår. På många håll.

Nu är avtalen dessbättre i hamn. Övertidsblockaden är hävd.

Men bonuslön, yuppienalle och tjänstebil. Vad är det emot en RIKTIG GRILL. Rostfri dubbelbrännare, reglerbar gastillförsel, inbyggd gnisttändare, reduceringsventil. Det finns grillar i alla prislägen och för alla smaker. Gör en regelrätt investering och du får ett riktigt kraftfullt grillverktyg, en veritabel Rolls Royce. De tekniska beskrivningarna vänder sig helt klart till männen. Och, handen på hjärtat, är det ändå inte storleken som räknas? Jag menar storleken på hålet i plånboken.

På sommaren kommer våra uråldriga instinkter till heders igen. Könsrollerna blir tydligare. Vi exponerar mera av oss själva. Kavaj och knytblus i all ära. Men det är ju inget en riktig kvinna går omkring i på stranden. Och ingenstans, förutom på stadens gym, kan en man exponera sig så som vid just grillen. Mannen känner sig inte fjättrad vid härden. Tvärtom. Han känner sig fri. Vid grillen har han återerövrat ansvaret för familjens överlevnad. Och han tar det på blodigt allvar.

Så kvinna, ta dig en man och låt honom grilla. Se honom förbereda bädden. Se honom tända elden. Låt dina ögon tåras av tändvätska. Se honom blåsa liv i den falnande glöden. Smek honom med dina blickar. Luta dig tillbaka och njut.

Det är sommar. Snart luktar det spansk grisfest i hela sta´n. Men se upp! Grillen är mannens revir.

Lotta Torstensson      

Inga kommentarer: