2009-04-29

Det regnar regnar

Det regnar regnar
och molnen hänger så lågt att dom kan trilla ner
och som vanligt har allt gått på sne';
jag klarar snart inte mer
Det är blixt och dunder
och nånstans under en gatuserveringsmarkis
står en ensam och genomsur kis
och hon som lova mig hon skulle skynda sig hit

Varför står jag väl här
i min sura rock och med vatten i skon
fryser och hostar och svär
har hon helt glömt mig månntro
min klocka visar på fiasko redan
för hon borde kommit för längesedan.

Refräng.

Jag är sur som en mopp
när jag äntligen hör små hastiga steg
och så dyker hon upp och min ilska rinner iväg
ja, jag glömmer nu lågtryck och vad det heter
när vi kramas stiger min barometer (när jag var "liten" tänkte jag inte på denna strof...som jag tänker på den nu. Det kan jag ju tala om...)

Det regnar regnar
och molnen hänger så lågt att dom kan trilla ner
och inte fanken har nå't gått på sne';
jag klarar upp mer och mer
Det är blixt och dunder
men nånstans under en gatuserveringsmarkis
är det soligt ändå på nå't vis
för som hon lova mig till slut så tog hon sig hit

En enkel kanske lite banal text, men jag frågar bara vem jag frågar vem har rimmat "gatuserveringsmarkis" på "genomsur kis". Det är lite ramelskt. Det är det.

Tilltalas av harmonierna också. Sedan måste blås-sektionen glömt sina lurar...för de sjunger ju uppenbara brassinpass...barappappaaaaa.

Och ändringen av refrängen när hon äntligen kom.

Jag ser dem framför mig, det gjorde jag då med. Markisen är randig och lite sliten, affären som den är tänkt att skydda är inte så viktig. Zoomen är inställd på honom.

Hon är lite brunettig så där, med axellångt hår. Och man undrar, ska hon komma? Men man ser henne inte förrän hon faktiskt kommer dit.

Halvlång kjol, och han står där dyngsur, invärtes såväl som utvärtes. Men så, kommer Hon. Men sin röda, har jag fått för mig, möjligen gula, kjol. Den är plisserad tror jag det heter, med veck. Stora veck.

Inga strumpor har hon, det är ju sommar har jag fått för mig. Skorna är röda så klart. Det är givet. Så klart. Möjligen vita. Nä...röda. Så får det bli. Och så var det nog när jag tänkte mig scenen för många många år sedan.

Den är lite tycker jag som en rad jag hörde på tvn nyligen. Jag älskar dig så högt att min kärlek kittlar Gud under fötterna.

Jag gråter alltid när jag hör den här låten. Alltid. Det har inte ändrat sig. Märkte jag just. Hör den för tredje gången nu.

2009-04-28

Medias ansvar (favorit)serie i repris

Eknomin är på väg ner. Visst. Men inte så himla stort som media gör gällande, de verkar dölja fakta som talar för att det är på väg upp "Ja, USAs ledande ekonomer säger att det är på väg upp, men det ligger i Obama-administrationens intresse att säga så för att lugna".

Jaha. Men det finns ju ekonomer som säger att det är botten som är nådd. The bottom is nådd.

Reprisen då...jo. Influensan. Stora trumman, slå på den! Det är farligt det är hemskt. Folk dör. Fyrtio har dött!!! Det är en epedemi på g, eller pandemi.

Lugn och fin nu. Hur många bor det i Mexico? 100 miljoner! Ett hundra miljoner.

Hur många bor det i Mexico City? 100 miljoner i Mexico. 100 miljoner...om vi låter de 40 vara dödsfall av influensan i Mexico. Det blir...0,0004 promille. 0,4 tusendels promille!!! Men HALLÅ hela pressen. Radion och TeeeeeeeeeeeeeVeeeeeeeeeeen.

I Sverige skulle det bli 3,6 dödsfall. Ingen panik.

Och nu tackom och lovom har det lugnat sig i rapporteringen. Sveriges Radios var, såvitt jag begriper, först. Men de andra hänger säkert på.

Skadan är dock skedd. Det är risk för pandemi. Den andra grodan av media påverkar den första redan idag. "Nu är det ännu mera lågkonjunktur". Som om den första prediktionen om lågkonjunktur inte var nog...liksom...

2009-04-25

Stevie Wonder lyssnar jag på

Traktat av munspel det kan han. Det finns en historia i det sammanahanget...

Någon skulle ha munspel på sin skiva, minns inte vem. Fick ett råd av någonm, det kan ha varit Quincy Jones. Han sa: "Ring till Toots Thielemans, om inte han kan så ring till Stevie Wonder. Om inte han kan så ska du inte ha munspel på skivan..."

Detta är bra som tusan. Det är den senaste skivan, den påminner på sitt sätt om hans praktverk. Songs in Key of Life.

Vi hade två LP. SLÄNGDE BÅDA. Men hallå. Men hallå. Ibland har man inte ens huvudet under armen.

2009-04-18

Ingen DVD sade jag

Det var ett tag sedan. Efter ett tag tröttnade familjen på mitt underliga - tycker jag idag - motstånd. Ingen DVD-spelare sade jag. Så plötsligt för några år sedan köpte vi 5 liter mjölk, ost, kaviar och en DVD-spelare. Hoppsan.

Nu har vi ett gäng DVD-er också. Två boxar. Köpte en i veckan, Vita Huset. Alla delar. Har redan tittat på säsong ett...:-) Det är en av de intelligentaste serierna som visats på TV. Om du frågar mig. Jag skrattar, gråter och får saker att fundera på. Det kan inte vara bättre.

Det är alldeles för roligt. Med DVD. Tur man kan köpa spelarna samtidigt som mjölken.

Och det förvånar mig att det roligaste och det första jag tittar på - nästan - är "gag reel" eller feltagningarna. De är otroligt roliga.

2009-04-14

Tvära kast. Ett så kallat bloggskift. Eller något...

"Pappa, springer du en maraton med mig?"
"Ja"

"Pappa, springer du en till maraton med mig?"
"Javisst"

"Gör du en Ironman tillsammans med mig?"
"Ja det gör vi"

En Ironman är 4 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning.

Och de gjorde just det.

Innerligt trött på negativa ekonomer

Eller vad ska vi kalla dem? Kreditekonomer? Alla ekonomer sprider visserligen sin dynga dagligdags med prognoser hit och dit, eller snarare upp eller ner. Och ingen vet egentligen ingenting, varesig om framtiden eller om ekonomin i framtiden. Det är och förblir en kvasivetenskap.

Det sorgliga nu är att denna kvasivetenskap styr våra liv, ja, jo, det är ju bra att räntan är låg. Men det vore bättre, som min kloka ekonomsambo säger, om elpriset gick ner och räntorna upp; så att man får en ekonomi som faktiskt fungerar och är i balans.

Mest irriterande nu då, när det gäller ekonomer som får tala i TV, skriva i tidningar och på bloggar, är att de ser så mycket negativt. "Neeeeej, uppgången på börsen måste vara mer ihållande". "Jaha" frågar då så klart intervjuaren "när vet vi om det är en stabil uppgång då?" Svaret kom lika snabbt som överraskande: "Det vet vi först efteråt". Det enda sanna som sagts i debatten - hur kan man ha en debatt om framtiden? - om lågkonjunkturen.

Medias lågkonjunktur kommer en del forskare rätteligen att komma fram till när stormen blåst över. För media har blåst upp (negativa) nyheter om lågkonjunkturen. Det måste vara första gången i historien.

2009-04-10

Efter en lång dag i kyrkan...

då behöver man vila. Att spela in TV-program är arbetssamt. Det ska tas om, gång på gång. Hela tiden, ideligen. För att bilden ska bli bra.

Ja, bilden. Det är ju TV. Då är den viktigast.

Långfredagsmässan innebar psamler som är sorgliga, väldigt sorgliga. Men det blir bättre...på söndag smäller det liksom. Det repeterade vi redan i dag...på långfredagen. Men på söndag är det TV igen! Men gladare TV. Mozart, och hans kröningsmässa vävs in i högmässan. Bra idé. Som om vore det tänkt så från början liksom.

Av Mozart själv.

Hoppas Mozart har en altan i himlen, och en Kilkenny...Det hoppas jag. Det är han också värd.

2009-04-06

Brylepudding och Creme Brulee

Det är två skilda saker det. Men det verkar inte en del översättare tänka på. De bara översätter rätt av, Creme Brulee till Brylepudding.

Creme Brulee är ägg/socker som vispats. Sedan häller man i värmd grädd/mjölkblandning. Som får stå i ugnen i vattenbad ett tag.

Brylépudding innehåller samma ingridienser faktiskt men mindre, mycket mindre socker i brylépudding - läste jag just - men är ändå helt olika i sin karaktär. Den serveras med karamellsås. Det gör man inte med Creme Brulee. Den ska ha ett bränt lager socker på sig.

2009-04-04

Man vet att man är gammal när...

man tittar med nöje på konståkning. Har för mig jag noterat det förut. Nå, jag uppväger de med att titta på en Pinter-pjäs. Den är väldigt bra.

Den är helt underbar!

Nu sys de två sällskapen ihop liksom. De satt på en restaurang. Man trodde, i alla fall jag, att det var två olika restauranger.